P. van Kraaij, Keurslager

Koken uit Proef

Zo mooi is vlees

De laatste jaren is kippendijfilet steeds populairder geworden. Terecht, want het is dankbaar vlees dat lekker mals blijft bij bereiding. Over welk deel hebben we het dan eigenlijk? Over vlees van de bovenkant van de kippenpoot. Daar zit de kipkarbonade waar dijfilet van wordt gesneden.  

Kipdelen

In Nederland eten we veel kipfilet, maar aan elke kip zit maar één dubbele filet, aan de borst. Kippenpootjes kennen we ook allemaal, maar van een kip kun je nog veel meer lekker vlees gebruiken. Een hele kippenpoot kan worden verdeeld in drumstick (onderste gedeelte van de poot), karbonade (bovenpoot) of kippendijfilet (billen).

Kippendijfilet heeft een iets donkerder kleurr dan kipfilet van de borst en is volgens fijnproevers smakelijker omdat het vlees vetter is en minder snel droog wordt dan borstfilet. Het is lekkerr mals, maar nog steeds relatief mager vlees.

Mergpijpjes met groene mosterd

Hapjes/Amuse
Rund
Vlees
4 personen
20-40 minuten
Oven
Nederlands